Strona Główna
|
Szukaj
|
Użytkownicy
|
Grupy
|
Galerie
|
Rejestracja
|
Profil
|
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
Zaloguj
Forum Pub pod Świńskim Łbem Strona Główna
->
Szafa pełna rozmów
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Gospoda pod Świńskim Łbem
----------------
Szafa pełna rozmów
Kawiarenka
Forum
Galeria
Stadion Stulecia im. Dumbledore'a
WWW
Zjazdy
Harry Potter
----------------
Fanfiction
Harry i spółka
Rozrywka
----------------
Książki
Muzyka i Film
Manga i Anime
Czat
----------------
Chcieliście czata to macie
Mugolska "tfurczość"
----------------
Epika
Liryka
Dramat
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Louis
Wysłany: Czw 20:25, 23 Lut 2006
Temat postu:
Gulasz z wątróbki z grzybami
50 dag wątróbek drobiowych
2 łyżki oleju
5 pomidorów
50 dag grzybów
cebula
2 ząbki czosnku
liść szałwii
sól, pieprz
Wątróbki umyć, oczyścić z błon, osuszyć, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, drobno pokroić. Grzyby oczyścić i pokroić. Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać olej, obsmażyć wątróbkę, dodać czosnek, cebulę, grzyby i posiekaną szałwię, wymieszać, smażyć 3-4 min. cały czas mieszając. Dodać pomidory, dusić 5 min, doprawić solą i pieprzem.
Midnight
Wysłany: Pon 19:36, 20 Lut 2006
Temat postu:
Eliksir Karmelowy Horacego Slughorna
W kociołku zagotuj 1/2 szklanki wody, a gdy będzie na ogniu bulgotać, do suchego kociołka o płaskim dnie (kształt mugolskiej patelni) wsypujesz 100 g cukru, podgrzewasz nie mieszając, aż zabarwi się na żółto. Wtedy bierzesz drewnianą łychę i mieszasz, aż cukier zrobi się brązowy. Zdejmujesz kociołek z ognia i ostrożnie dolewasz wodę, najlepiej w rękawicach ze smoczej skóry, bo może pryskać. Postaw kociołek ponownie na ogniu i dalej mieszaj, aż karmel się rozpuści.
Z 1/2 l mleka odlewasz 3 łyżki, które wymieszasz z 30 g mąki ziemniaczanej.
Do reszty mleka wlewasz płyn karmelowy, posypujesz łyżką cukru i dalej trzymasz na ogniu. Gdy zacznie się gotować, wlewasz mąkę wymieszaną z mlekiem. Ciągle trzymając na ogniu, zagotować krótko, ciągle mieszając.
Gdy się zagotuje zdejmujesz kociołek z ognia i studzisz w zimnej wodzie.
Smacznego!
ducky
Wysłany: Nie 20:09, 19 Lut 2006
Temat postu:
Sałatka Krabowa
czas przygotowania: ok. 20 - 30 minut
Składniki:
paczka paluszków krabowych
majonez
ketchup
musztarda
koperek
ryż lub makaron chiński
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Wstawiamy wodę w czajniku, lub zagotowujemy wodę na ryż.
2. O ile używamy makaronu chinskiego, należy rzełożyć połowę opakowania do głębokiej miski i zalac gorącą wodą.
3. Kroimy paluszki krabowe w kostkę, wrzucamy do miski.
4. Odlewamy makaron i dodajemy go do paluszków
5. Siekamy koperek. Dorzucamy do miski.
6. W miseczce miaszamy dwie łyżki majonezu, łyzkę ketchupu i łyżeczkę musztardy [odpowiednie proporcje, mozna je zwiekszyć]
7. Wszystko razem wraz z sosem mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami.
Polecam jedzenie sałatki z krakersami lub grzankami przy użyciu pałeczek chińskich - zabawa gwarantwana.
ducky
Wysłany: Nie 19:58, 19 Lut 2006
Temat postu:
Oto przepis na smakowity Kisiel Godryka o smaku owocowym z sosem waniliowym.
Składniki na 4 porcje:
Kisiel:
- 6 łyżek brunatnego cukru
- 100g płatków owsianych
- łyżka miodu
- szczypta zmielonego cynamonu
- 200g wydrylowanych wiśni
- 200g malin
- 200g truskawek
- 150g czarnych porzeczek
- 1/2 laski wanilii
- 40g waniliowego budyniu w proszku
- 1/4l czerwonego wina
W związku z brakiem świeżych truskawek i malin, nie mówiąc o wiśniach, polecam zrobienie kiślu " z torebki"
Sos waniliowy:
- 1/2l mleka
- szczypta soli
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki skrobii ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru brunatnego
Sposób przyrządzenia:
1. Gryfon powinien wstawić pucharki do lodówki, aby się schłodziły. Następnie powinien uprażyć na patelni płatki owsiane na złoto wraz z 3 łyżkami cukru, rozsmarować na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia albo na folii aluminoiwej w celu wystudzenia.
2. Jeśli pod ręką mamy czerwone wino, a rodziców nie ma w domu [lub jest się już osobą pełnoletnią] gotujemy je wraz z miodem, 3 łyzkami cukru, cynamonem, wiśniami i porzeczkami. Dodajemy miąższ wanilii.
3. Budyń rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i po łyżce dodajemy do gorącego płynu. Mieszamy zagotowując kisiel.
4. Teraz do kiślu dodajemy tróskawki i maliny. Deser przekładamy do schlodzonych pucharków i odstawiamy aby wystygł.
5. Zagotowujemy mleko na sos razem z wanilią, szczyptą soli. Mieszając zagęszczamy rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody lun mleka skrobią. Garnek zdejmujemy z ognia.
6. Gdy my zajmujemy się pkt. 5 skrzaty [lub rodzeństwo] ubijają żółtka z cukrem, następnie mieszając je z 6 łyżkami goracego sosu. Po wykonaniu tej czynnosci żółtka mieszamy z resztą sosu.
7. Kisiel, ktory zapewne zdążył już podstygnąć polewamy sosem waniliowym i dekorujemy płatkami owsianymi.
Smacznego!
Louis
Wysłany: Nie 19:58, 19 Lut 2006
Temat postu:
Sałatka owocowa z ryżem
10 dag ryżu
2 łyżki masła
2 łyżki cukru waniliowego
2 szkl. maślanki
1/2 cytryny
3 łyżeczki żelatyny /agar
czerwony grapefruit
nektarynka
brzoskwinia
2 kiwi
4 plastry ananasa
2 mandarynki
kilka kostek czekolady
Ugotowany na sypko ryż wmieszać z masłem. Namoczyć żelatynę w małej ilości wody, rozpuścić, podgrzewając na wolnym ogniu. Dodać do maślanki wymieszanej z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Połączyć z ryżem. Ryż przełożyć do 4 foremek i wstawić do lodówki, by stężał. Mandarynki i grapefruita obrać, podzielić na cząstki. Plastry ananasa przekroić na pół. Miąższ brzoskwini i nektarynki pokroić w ósemki. Obrane kiwi pokroić w plastry. Wyłożyć ryż na talerze, wokół ułożyć owoce. Posypać startą czekoladą.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać komentarze.
Prosze zaloguj się i dodaj komentarz.
ducky
Wysłany: Nie 19:56, 19 Lut 2006
Temat postu:
Sok na ziomowe wieczory wymyślony i wyprobowany przeze mnie.
Z dwóch pomarańczy [mogą też być grejfruty] wyciskamy sok. Po przelaniu do szklanki dodajemy goździki i cynamon [wedle gustu]. Jeśli ktoś ma mikrofalówkę powinien podgrzawać sok przez minutę. Jeśli nie, to napój przelewamydo garnuszka i czekamy aż do momentu zagotowania się. Jeśli sok jest kwaśny, możemy dosłodzić, choć nie radzę tego robić. Pijemy na ciepło, najlepiej po wyczerpującym, zimnym, śnieżnym dniu.
Lady Vader
Wysłany: Nie 16:04, 19 Lut 2006
Temat postu:
Koktajl Szczęścia Nevilla
Składniki:
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru waniliowego
Łyżka mąki ziemniaczanej
Pół litra mleka
2 banany
Ćwierć filiżanki płatków migdałowych
Przygotowanie:
3 łyżki kakao, 2 łyżki cukru waniliowego i łyżkę mąki ziemniaczanej wrzuć do pół litra mleka. Podgrzej i mieszaj, aż koktajl zgęstnieje. Dodaj dwa pokrojone w plasterki banany i ćwierć filiżanki płatków migdałowych.
Ostudź, wypij... ewentualnie daj komuś
Eliksir Uśmiechu Profesora Snapea
Składniki:
1 dojrzały banan, pół szklanki mleka, 2 łyżki cukru.
Przygotowanie:
Rozgnieć widelcem banana a potem wrzuć go do wysokiego naczynia, dolej mleko i dodaj cukier. Zmiksuj i... Smacznego!!!
Orginalna Czekolada Lupina
Składniki:
Tabliczka czekolady ( mleczna, biała, gorzka - jaką lubisz)
Jeśli chcesz, bita śmietana
Przygotowanie:
Czekoladę połam na małe kawałki a następnie wrzuć do małej miseczki. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Miseczkę z czekoladą połóż na sitku, a następnie powieś nad garnkiem. Jeśli nie będzie się rozpuszczać, dolej mleko.
Dekoracja 1 :
Nalej czekoladę do filiżanki a następnie połóż na nią śmietanę. Posyp kakałem w proszku lub polej polewą czekoladową.
Dekoracja 2:
Robiąc czekoladę, przed nalaniem mleka odłóż jakieś dwie łyżeczki i uformuj z nich wieżyczki. Wieżyczkę połóż przy filiżance z czekoladą, a będzie miło ją wypić
Czekolada cynamonowa :
Nie dodawaj mleka, dodaj cynamon.
Czekoladowy Koktajl z bananem Kuzynki Rona
Składniki:
3/4 litra pełnotłustego mleka
15 stołowych łyżek czekolady w prożku
2 i 1/2 banana
10 łyżek lodów waniliowych
Przygotowanie:
MIKSUJ WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIKSEREM NA NAJWYŻSZYCH OBROTACH PRZEZ MINUTĘ
PoDaWaJ NaTyChMiAsT!
Z Przepisów Lily Evans
Składniki:
Syrop grenadyna (czyli bezalkoholowy sok z granatów)
Sok z pomarańczy, brzoskwini lub z marakui
owoce: może być pomarańcza, grejpfrut, cytryna lub kiwi.
Przygotowanie:
Owoce umyj i sparz wrzątkiem. Połowę cytrusów obierz ze skórki. Wszystkie pokrój w kostkę, włóż do pucharków i zalej syropem.
Po ok. 2 godzinach dopełnij pucharki wybranym sokiem. Drinki podawaj ze słomką do picia i łyżeczką do wyjadania owoców...
Kurczak a`la Petunia
Oto kurczak rodem z restauracji KFC, ale kojarzy mi się w jakiś sposób z ciotką Petunią. Tak więc umieszczamy go tutaj dla mojego kaprysu…no i waszej przyjemności.
Co musisz mieć:
1 kurczak
1/2 l mleka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki bazylii
sól, pieprz
3/4 szklanki tartej bułki
1/2 łyżeczki papryki w proszku ostrej
1 1/2 szklanki oleju
Co musisz zrobić:
Kurczaka podzielić, umyć, włożyć do miski, zalać mlekiem z dodatkiem czosnku, tymianku bazylii i soli, odstawić na kilka godzin (najlepiej 12 godz.). Tartą bułkę, sól, pieprz i paprykę wymieszać kurczaka odsączyć, podzielić na porcje obtoczyć w bułce tartej. Olej mocno podgrzać na patelni. Układać na gorącym tłuszczu ,smażyć na złoty kolor.
Nie taki ponury Ponurak
Wybrałam to ciasto, bo kojarzy mi się z chłopcem z filmu Harry Potter i Więzień Azkabanu, który podczas pamiętnej lekcji wróżbiarstwa czytał definicję słowa „ponurak”. Był to gruby Murzynek, a to ciasto mi przypomina i jego i ponuraka. Ale wbrew pozorom zjadłam dokładkę =D.
Składniki:
3 szklanki mąki
1 margaryna
1,5 szklanki cukru
4 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanki wody
cukier waniliowy
Do roboty!
Margarynę, 3 łyżki wody, cukier wymieszany z kakao wsypać do garnka i rozpuścić, Gotować 3 min., odlać 1/2 szklanki na polewę.
Do ostudzonej masy dodać resztę wody, żółtka i mąkę z proszkiem. Wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ciastem. Piec 50 min. Można przełożyć kremem i polać polewą.
Udane ciasto Hagrida
Składniki:
Przygotuj:
- 25 dag płatków owsianych,
- 3 łyżki mąki,
- 20-25 dag cukru,
- 10 dag margaryny lub masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sok z połowy cytryny i otartą z niej skórkę,
- olejek migdałowy.
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem i w trakcie ucierania dodawaj jajka, mąkę,
skórkę cytrynową, sok, olejek i płatki. Włóż masę do małej
tortownicy - natłuszczonej i wysypanej płatkami. Następnie piecz
ciasto w średnio nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Ciasto
przyrządza się szybko i łatwo. Na koniec udekoruj ciasto według
własnego pomysłu!
Makowe lody Quirella
Składniki:
- 10 łyżek cukru pudru (może być inny ale musi być bardzo drobny),
- 1 łyżka miodu (najlepiej akacjowego),
- 4 płaskie łyżki masy makowej z puszki (zamiast możesz użyć kakao,
albo czekoladę rozpuszczalną),
- 1 i 3/4 szklanki śmietanki,
- 6 żółtek.
Przygotowanie
Żółtka ubij z cukrem pudrem w miseczce trzymanej nad parującym
wrzątkiem. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy miska za bardzo się nie
rozgrzała. (Miska nie może być za gorąca, bo żółtka się zetną.)
Ubijaj do momentu, w którym masa spływająca z trzepaczki będzie się
układać jak wschodni turban. Ubij śmietanę na sztywno. (Najlepiej
ubija się śmietana zimna, prosto z lodówki.)Do kogla mogla dodaj
miód i masę makową (lub masę kasztanową, lub kakao, lub czekoladę
rozpuszczalną) i BARDZO DELIKATNIE!!!! wymieszaj wszystko drewnianą
łyżką, żeby masa nie opadła.
Dodaj bitą śmietanę i znów delikatnie wymieszaj.
Przełóż wszystko do płaskiej kwadratowej foremki, wygładź
powierzchnię i wstaw na 12 godz. do lodówki lub na 2,5 godz. do
zamrażalnika.
Żelki-fasolki Bertiego Botta
Składniki:
- 1 łyżka masła,
- 2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki wody,
- 4 torebki żelatyny,
- sok z jednej cytryny i otarta z niej skórka,
- sok z wiśni,
- galaretka agrestowa,
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Przygotowanie:
Wysmaruj 3 salaterki masłem. W garnku zamieszaj wodę z 1/2 szklanki cukru i gotuj bez przerwy mieszając, aż zacznie wrzeć. W miseczce rozpuść żelatynę w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstaw na 5 minut. Potem wlej żelatynę do garnka i gotuj przez ok. 15 minut stale mieszając. Podziel syrop na 3 części. Do jednej z nich dodaj sok z cytryny ze skórką, do drugiej sok z wiśni, a do trzeciej Np. łyżeczkę proszku zielonej galaretki agrestowej lub 2 łyżki mleka. Każdą miarkę syropu gotuj oddzielnie przez 5 minut, a potem przelej do wysmarowanej masłem miseczki. Odstaw na 3 godziny, by masa stwardniała. Zawartość każdej miseczki pokrój nożem w małe, krótkie słupki i obtocz je w cukrze pudrze. Żelki-fasolki można przechowywać w szczelnym pudełku nawet przez 2 tygodnie.
Naleśniki z czekoladą a`la Ron
Składniki:
- 3 łyżki masła,
- 40 g mąki,
- 30 ml mleka,
- 5 jajek,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek kakao.
Przygotowanie:
Rozpuść masło i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj na gładką masę i odstaw na 15 minut. Smaż naleśniki na maśle lub oleju. Przewróć na drugą stronę, kiedy zaczną przylegać. Podawaj je na ciepło. Smacznego!
Babeczki od Zgredka
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej,
- pół kostki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 2 żółtka,
- Dżem brzoskwiniowy,
- 50 dag różnych owoców (czereśnie, truskawki, maliny, ananasy z
puszki),
- bita śmietana do dekoracji,
- foremki do babeczek.
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C. Masło posiekać, dodać mąkę, żółtka, cukier i zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim posmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Piec około 10 minut, po czym wyjąć, cienko posmarować dżemem i zapiec. Wystudzone udekorować owocami i bitą śmietaną.
Pyszny chlebuś Hermiony (autor: Ania)
Magiczne składniki:
# czarodziejska mąka
# złota sól
# fantastyczny cukier
# odlotowe drożdże
# chodzące masło
# kolorowa woda
# kwadratowe jajo
Przebieg procesu magii:
Przesypać czarodziejską mąkę, złotą sól, fantastyczny cukier oraz odlotowe drożdże do miski, dodać chodzące masło i machnąć różdżką aby magiczne ciasto zaczęło się wyrabiać .... oczywiście dolewając kolorową wodę. Posypać czarodziejską mąką stolnicę na którą wyjmiemy magiczne ciasto. Przez około 10 minut musimy je wyrabiać. Gdy magiczne ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk, musimy je włożyć ponownie do miski i odstawić do wyrośnięcia w suche i cieplutkie miejsce.
Po godzinie magiczne ciasto powinno podwoić swoją wagę. Ponownie musimy je wyrobić i podzielić na dwie części, po czym każdą część na trzy kawałki. Z każdego kawałka magicznego ciasta uwijamy długi pasek. Następnie zaplatamy dwa warkocze.
Formujemy dwa koła i łączymy ich końce, tak aby otrzymać dwa zaplecione obwarzanki. Następnie smarujemy blachę chodzącym masłem i kładziemy na niej dwa magiczne ciasta. Wierzch ciast smarujemy kwadratowym jajem, a następnie odstawimy chlebuś w ciepłe miejsce na około 40 minut. Potem wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika i pieczemy mniej-więcej 35-45 minut.
ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!!!!
Zupka Pani Weasley
Składniki:
1,5 l mleka , 3 żółtka, 3 białka , 100- 150 g cukru , cukier waniliowy do smaku
Przygotowanie:
Zagotować mleko z wanilią. Ubić pianę, ubijając połączyć z cukrem, kłaść łyżka na mleko, zagotować, odwrócić, ugotowane wyłożyć. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z wrzącym mlekiem. Doprawić do smaku cukrem, podawać na zimno lub na gorąco z ryżem, białkami i wiśniami kompotu.
SMACZNEGO!
Carpaccio z polędwicy po Potterowsku
Carpaccio, czyli typowa Potterowska przystawka przyrządzona z surowego mięsa. Polędwiczki wołowe w połączeniu z parmezanem, kaparami i z dodatkiem oliwy to jednak na tyle sycący posiłek, że można spokojnie zastąpić nim danie obiadowe.
Składniki:
� 500 g polędwicy wołowej
� 150 g parmezanu
� 6 pomidorków koktajlowych
� 1 cytryna
� 3 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
� pęczek bazylii świeżej
� 2 łyżki kaparów
� 5 marynowanych prawdziwków
� 3 ząbki czosnku
� sól, pieprz i oliwa z oliwek
� folia spożywcza i sznurek do wiązania
Sposób przygotowania:
� polędwicę wołową czyścimy z nadmiernej ilości błon i ścięgien, kroimy na dwa kawałki
� czarny pieprz rozkruszamy na folii plastikowej i obtaczamy w nim kawałki polędwicy wołowej
� zawijamy mocno w folię plastikową ściskając oba końce, związujemy sznurkiem; wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny żeby zamarzło
� pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki, dodajemy kapary i posiekaną bazylię
� na koniec kroimy w plastry czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek
� parmezan ścieramy na tarce o drobnych otworach; na blasze wyłożonej pergaminem wysypujemy z niego koła o średnicy ok. 5 cm
� pieczemy w piekarniku na złoty kolor, ale nie za długo żeby się nie przypalił i nie łamał
� formujemy jeszcze ciepły na naczyniu i zostawiamy do ostygnięcia
� polędwicę odwijamy z folii i kroimy bardzo cienko, najlepiej na maszynie do krojenia
� układamy na wysmarowanym oliwą z oliwek talerzu, doprawiamy solą, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny
� prawdziwki kroimy w plasterki, kładziemy na mięsie
� do koszyczka z parmezanu wkładamy sałatkę z pomidorów i kaparów i układamy ją na carpaccio po potterowsku!
SMACZNEGO!
Pyszne Ptasie Mleczko Pani Trelawney
Składniki:
- 2 opakowania galaretki cytrynowej,
- puszka mleka skondensowanego lub szklanka słodkiej śmietanki.
Przygotowanie:
Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, zmniejszając o 1/3 ilość wody, po czym ostudzić. Gdy zacznie tężeć, ubijać mikserem wlewając cienkim strumieniem mleko skondensowane. Uzyskaną piankę, przypominającą wyglądem ptasie mleczko, wstawić do lodówki.
SMACZNEGO!
Piramida z owoców w galaretce autorstwa Pana Weasley`a
Składniki:
40 dkg śliwek, galaretka agrestowa, 4 jabłka, galaretka morelowa, 4 gruszki, galaretka wiśniowa, 2 szklanki wody, cukier.
Przygotowanie:
4 łyżki cukru i 2 szklanki wody zagotować w płaskim szerokim garnku. Gruszki obrać, pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, obgotować w syropie, ułożyć w drugiej salaterce. Następnie w tym samym syropie obgotować połówki jabłek i ułożyć w takiej samej salaterce. Wreszcie obgotować śliwki przepołowione (bez pestek) i także ułożyć na salaterce. Syrop wymieszać z wodą gorącą w takiej ilości, jaka jest potrzebna do rozpuszczenia każdej galaretki oddzielnie. Zalać owoce galaretkami i ostudzić. Przed podaniem wykładać jedną na drugą galaretki, aby stworzyły kolorową piramidę. Już przy stole przed dzieleniem należy ostrym nożem przekroić wszystkie trzy galaretki, aby każdy dostał trójkolorową porcję.
Owoce w galarecie Katie
Składniki:
30 dag świeżych owoców, 3 dag żelatyny, 1/2 l wody, cukier.
Przygotowanie:
Małe salaterki umyć i wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w wodzie i osłodzić do smaku. Owoce umyć i obrać, większe podzielić na części, ćwiartki lub plastry. Do salaterki wlać 1/3 żelatyny, ułożyć owoce, zalać pozostałą żelatyną. Schłodzić.
DANIE WEGETARIAŃSKIE LEE JORDANA
Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 całe jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 paczki herbatników
- 1 szklanka obranych orzechów
- cukier waniliowy
- 1 budyń w proszku
- 2 wafle
- ew. cukier jeśli masa okaże się mało słodka
Przygotowanie:
Masło, cukier waniliowy, kakao rozpuścić i ostudzić. Dodać orzechy, budyń w proszku, jajka i herbatniki. Masę przełożyć między dwa wafle.
ŚMIETANOWIEC HAGRIDA
Składniki:
2 śmietany
5 łyżek cukru
1 c. waniliowy
1 galaretka
owoce
2 łyżki żelatyny
mleko
Przygotowanie:
Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody przegotowanej (letniej) i do 3/4 szklanki tej żelatyny dodać mleka przegotowanego (ciepłe). Wlać żelatynę do śmietanowca i wrzucić pokrojoną galaretkę i owoce. Wstawić do Lodówki. GOTOWE!!
MUS Z DŻEMU OWOCOWEGO RONA WEASLEY`A
Składniki:
3-4 białka, 1 łyżka cukru,
2-3 łyżki dżemu truskawkowego
porzeczkowego lub
malinowego, sok z cytryny
Przygotowanie:
Białka ochłodzić, ubić pianę, gdy jest sztywna, dodać
stopniowo cukier. Sztywno ubitą pianę ostrożnie
wymieszać z dżemem i doprawić do smaku sokiem z cytryny
Podawać natychmiast po przygotowaniu, Mus
przeznaczony do spożycia po kilku godzinach należy
usztywnić dodatkiem żelatyny (3 łyżeczki).
PIECZONE JABŁKA ARTURA WEASLEY`A
Składniki:
4 jabłka jedna druga łyżki masła
1 i jedna druga łyżki cukru, rodzynki
rum lub koniak, folia aluminiowa
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć; do środka wydrążonych
jabłek włożyć kilka umytych rodzynków, posypać
cukrem i na wierzch położyć kawałek masła, skropić lekko
rumem lub koniakiem, ułożyć na folii, zawinąć każde
oddzielnie. Upiec w gorącym piekarniku (ok. 20 min.).
Podawać na gorąco lub na zimno
BANANY W CIEŚCIE VOLDEMORTA
Składniki:
2-4 banany, 1 łyżeczka rumu lub araku,
1 jajo, 5 łyżek mąki, jedna druga szklanki
białego wina lub mleka, sól, cukier,
tłuszcz do smażenia, cukier puder
Przygotowanie:
Banany umyć, obrać ze skórki, skrajać piętki
przekrajać wzdłuż na połówki. Jajo umyć, wybić ze skorupki, mąkę przesiać. Z jaja, mąki i wina ubić ciasto naleśnikowe, dodać sól i cukier do smaku. Posługując się dwoma widelcami zanurzyć banany w cieście, wkładać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, rumienić, wyłożyć na ogrzany półmisek. Posypać cukrem pudrem i cynamonem. Podawać na gorąco lub na zimno. Opiekane banany można podawać także z sosem czekoladowym lub
ponczowym.
CYTRUSOWA GALARETKA Z MIĘTOWYM LODOWCEM PETUNII
Składniki:
3 czerwone grejpfruty
6 pomarańczy
200 ml soku pomarańczowego
2 łyżki żelatyny (ok. 15 g)
2 łyżki pomarańczowego likieru Grand Marnier
25 g masła
100 g cukru
3 gałązki mięty
1 łyżka miętowego likieru
Przygotowanie:
1. Odkrój skórkę z grejpfrutów i pomarańczy. Wykrój z nich segmenty (bez białych błonek).
2. Wyciśnij sok z błonek, które ci zostaną. Wlej go do garnka i dodaj sok pomarańczowy z kartonika. Całość podgrzej.
3. Kiedy zacznie się gotować, wlej likier i wsyp żelatynę. Po rozpuszczeniu żelatyny przelej płyn do zimnej miski.
4. Okrągłą foremkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż folią plastikową, tak żeby wystawały końce.
5. Wlej 1/5 soku z żelatyną na dno i wstaw do zamrażalnika na 5-10 min, żeby stężała.
6. Wlej do rondelka 50 ml wody i wymieszaj ze 100 g cukru. Postaw na ogniu i wymieszaj.
7. Z mięty oderwij listki, drobno je posiekaj i dodaj do syropu.
8. Odstaw rondelek z syropem z gazu, żeby ostygł.
9. Dodaj likier miętowy i wstaw na około 30 min do zamrażalnika w plastikowym naczyniu.
10. Sprawdzaj od czasu do czasu stan zmrożenia. Kiedy zaczną się robić kryształki lodu, rozbijaj je. Pod koniec kryształki powinny stanowić sypką masę.
11. Wyjmij z lodówki formę ze ściętą żelatyną i ułóż na całej powierzchni warstwę z kawałków grejpfrutów i pomarańczy.
12. Zalej całość 1/3 galaretki (galaretka powinna przykryć owoce) i znów wstaw do zamrażalnika.
13. Po ścięciu galaretki rozłóż na wierzchu następną warstwę cytrusów i zalej resztą płynu.
14. Zostaw na 3-4 godziny w zamrażalniku.
15. Podawaj posypane miętowymi kryształkami.
SZYBKIE BEZY NEVILL`A
Składniki:
2 białka, 4 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
ubić białka na sztywną pianę. Do garnka z gotującą się wodą (kipiącą) wstawić naczynie z bitymi białkami i mieszając wsypać cukier. wyjąć naczynie z garnka a bitą śmietanę (już z cukrem) przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika aż się zezłocą.
temp: 100stopni
Blachę można wyłożyć papierem śniadaniowym wysmarowanym olejem.
BUDYŃ CZEKOLADOWY PERCY`EGO WEASLEY`A
Składniki:
2-3 łyżki, 3 łyżki cukru, 4 jaja, 2 opakowania
cukru waniliowego dwie trzecie szklanki tartej bułki,
3 łyżki kakao, 2 łyżki posiekanych migdałów
masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
Jaja umyć, oddzielić żółtka. Masło utrzeć z połową cukru i żółtkami na białą pulchną masę, do niej dodawać stopniowo kakao, cukier waniliowy, tartą bułkę oraz migdały. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Pianę ostrożnie wymieszać z masą budyniową, wyłożyć do formy. Napełniając ją do trzy czwarte wysokości, szczelnie zamknąć, wstawić do rondla z wrzącą wodą. Gotować 45-60 min. następnie wyjąć
i pozostawić na kilka minut. Po czasie budyń wyło-
żyć. Podawać gorąco lub na zimno z bitą śmietaną
lub sosem waniliowym.
TORT CZEKOLADOWY DUDZIACZKA
Składniki:
1 proszek do pieczenia
25 dkg mąki
25 dkg cukru
2 jajka
10 dkg masła
1 szklanka mleka
6 dkg kakao
Przygotowanie:
Żółtka z cukrem i masłem ucierać. Dodawać po trochu kakao i mleko. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu ubitą pianę. Wszystko upiec w foremce.
SURÓWKA MALINOWO-MELONOWA BILL`A WEASLEY`A
Składniki:
30 dag malin, 20 dag melona, cukier
Przygotowanie:
Umyty, obrany melon pokrajać w drobną kostkę,
wyłożyć na salaterkę. Maliny umyć, osączyć, posypać nimi
melon, oprószyć cukrem. Kto lubi, może tę surówkę
podawać z bitą śmietanką lub lodami śmietankowymi
MOUSSE AU CHOCOLAT NICOLASA FLAMELA
Składniki:
Składniki na 8 porcji:
150g gorzkiej czekolady,
150g mlecznej czekolady,
1 filiżanka mocnej kawy,
5 jajek,
3 łyżki cukru,
125g schłodzonej śmietany,
50g cukru
Do dekoracji:
kakao w proszku,
cukier puder,
wiórki białej czekolady,
kilka liści mięty
Przygotowanie:
1. Oba rodzaje czekolady połamać na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych bokach. Rozdrobnioną czekoladę wsypać do miseczki, którą następnie umieścimy na garnku z gorącą wodą.
2. Duży garnek napełnić wodą do 1/3 jego wysokości. Wodę zagrzać. Miseczkę ustawić na garnku, czekoladę rozpuścić stale mieszając>
3. Do roztopionej czekolady dolać kawy i nadal dokładnie mieszać. Uwaga! Masy nie wolno zagotować, gdyż brązowy kolor czekolady zmieni się w szary.
4. Z 5 żółtek i 3 łyżek cukru utrzeć krem. Masa będzie gotowa, gdy rozpuszczą się kryształki cukru. Krem wymieszać z lekko przestudzoną masą czekoladową.
5. Białka z 5 jajek ubić dokładnie na sztywną pianę. Powoli dosypywać do niej cukier, ciągle mocno ubijając. Następnie należy ubić dobrze schłodzona śmietanę.
6. Ubitą śmietanę połączyć delikatnie z przygotowaną masą czekoladowo-żółtkową. Całość szybko zmiksować, tak by rozpuszczona czekolada nie zdążyła zastygnąć.
7. Dodać pianę z białek. Wszystkie składniki ostrożnie wymieszać. Miskę szczelnie przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej na 3 godziny.
8. Podawać na talerzykach deserowych, posypać cieniutką warstwą kokao i cukru pudru. Każdą z porcji udekorować wiórkami białej czekolady i listkami mięty.
LODY POLANE ADWOKATEM DUMBLEDORE`A
Składniki:
- lody czekoladowe
- lody waniliowe
- lody straciatella
- kieliszek adwokatu
- czekolada biała i czarna
- wiórki czekoladowe
- laska wanilii
- mleczko czekoladowe
Przygotowanie:
Lody wyłożyć do salaterek, polać czekoladą, posypać wiórkami, zalać z wierzchu adwokatem, udekorować laską wanilii i kawałkami czekolady. Wsadzić na pewien czas do zamrarzalnika by płyny usztywniały... i gotowe! Pyszne lody. Smacznego!
TARTA Z OWOCAMI MCGONAGALL
Składniki:
25 dag mąki
2 łyżki oleju
pół kostki margaryny lub masła
1/4 szklanki wody
garść truskawek
2 owoce kiwi
2 plastry ananasa
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę i wrzuć zimne masło. Posiekaj je nożem tak, by grudki otoczyły się mąką. Dodaj olej, szczyptę soli i szybko wyrób ciasto. Włóż je do lodówki na 2 godziny. Formę do tarty wysmaruj masłem i rozłóż ciasto. Nagrzej piekarnik do 220 st. C i piecz ok.30-40 min. Gdy tarta wystygnie, udekoruj ją owocami. Możesz je zalać galaretką (ale uwaga musi być zima).
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI WOOD`A
Składniki:
3 - SZKLANKI MĄKI
1 -MARGARYNA
3 - ŁYŻKI CUKRU
5 -ŻÓŁTEK
3 -PŁASKIE ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
Z tych składników zagnieść ciasto, rozdzielić na dwie części.
Jedną wyłożyć na blachę a drugą do zamrażalnika.
SER:
1/2 kg sera
1 -jajko
1 - budyń śmietankowy
1/2 -szklanka cukru pudru
1/2 -kostka masła lub margaryny
wymienione składniki wymieszać
1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Ciasto na blachę na to ser: na to pokrojone brzoskwinie :
na to ubitą pianę z białek tych jajek z ciasta usztywnioną
ok. 1 szklanki cukru ubić aż będzie szklista i bardzo sztywna
i na wierzch zamrożone , starte na tarce ciasto.
BANANOWIEC Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ FILCH`A
Składniki:
* 400 g bananów
* sok z 1 cytryny
* 150 g margaryny
* 200 g cukru
* 2 jaja
* 400 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 100 g wiórków kokosowych
* aromat rumowy
* polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Banany rozgnieść na miazgę i polać sokiem z cytryny. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i dalej ucierać. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać wiórki kokosowe, masę bananową i aromat rumowy. Wszystko wymieszać. Piec około 45 minut w 190oC. Po ostudzeniu polać polewą.
KAKAOWIEC Z JABŁKAMI MALFOY`A
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
0.5 szklanki oleju
2 szklanki mąki
6 jabłek
1 łyżka sody
2 czubate łyżki kakao
szczypta cynamonu
szklanka pokrojonych orzechów(włoskie, laskowe)
0.5 szklanki rodzynek
0.5 szklanki wiśni(z kompotu)
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać
cukier i żółtka i jeszcze to razem dobrze ubić. Dodać olej i mąkę i resztę
sypkich produktów. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę, orzechy,
wiśnie, rodzynki i dobrze wszystko wymieszać.
Piec w piekarniku 45 minut.
Wystudzone ciasto można polać polewą(ja kupuję taką co się wkłada do wody i
się sama rozpuszcza)
Smacznego!!!
CIASTO Z JAGODAMI HERMIONY GRANGER
Składniki:
3 szkl. mąki
-4 żółtka
- 1 margaryna
- cukier wanil.
- 4 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do piecz.
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto. 1/3 ciasta do zamrażarki, 2/3 wyłożyć na blachę natłuszczoną
i posypaną bułką tartą.
Na ciasto wyłożyć jagody (świeże lub mrożone) (ok. 1/2 kg). Na jagody
zetrzeć na tarce 1/3 ciasta z zamrażarki..
Ubić pianę z 4 białek i 1 szkl. cukru. Wyłożyć na ciasto. Może być szprycą
(wzorek).
piekarnik rozgrzać, piec w 170 stopniach C. Gdy beza zbrązowieje, po ok. 0,5 godz.
wyłączyć górną grzałkę. W sumie piec ponad 1 godz. (mniej - więcej 110 min.).
SERCE Z WIŚNIAMI GINNY
Składniki:
* 0,5 kg wiśni lub 1 opakowanie mrożonych wiśni bez pestek
* 250 g śmietany
* 1/2 l mleka
* 120 g mielonych migdałów
* 4 jajka
* 120 g masła
* 120 g cukru
* odrobina soli
* 1 cytryna
* cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Skórkę cytryny zetrzeć na tarce. Do garnka wlać mleko, dodać połowę startej skórki z cytryny i śmietanę i wszystko wymieszać. Gotować to 30 minut. Po czym zostawić do ostygnięcia. Do ostudzonej masy wbić jajka i mieszać. Wrzucić migdały, odrobinę soli, 110 g masła i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę w kształcie serca wysmarować masłem. Wiśnie rozłożyć równomiernie, później skropić je cytryną. Po czym wylać ciasto i piec w temp.180oC przez około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
CIASTO "ZEBRA" KORNELIUSZA KNOTA
Składniki:
# 2 1/2 szklanki mąki
# 5 jajek
# 2 szklanki cukru
# 2 łyżki kakao
# 2 łyżeczki proszku do pieczenia
# 1/2 szklanki oleju
# 1 szklanka oranżady
Przygotowanie:
Z białek ubić pianę. Gdy będzie gotowa dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wlać olej, oranżadę i olej. Wszystko wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej połówki dodać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Następnie do blachy wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.
CZARNO - BIAŁE CIASTO PRAWIE BEZGŁOWEGO NICKA
Składniki:
Składniki na ciasto:
* 1 szklanka cukru
* 2 jajka
* 1/2 kostki margaryny
* 3 łyżki powideł
* 2 łyżki kakao
* 2 szklanki mąki
* 3/4 szklanki mleka
* 1 łyżeczka sody
Składniki na krem:
* 1 margaryna
* 7 łyżek cukru pudru
* 2 serki homogenizowane
Przygotowanie:
Ciasto - Jajka utrzeć z cukrem i margaryną. Powoli dodawać powidła, kakao. Ponownie ucierać. Dodać mąkę, mleko, sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy i piec w 180oC. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.
Krem - Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać serki homogenizowane. Wszystko wymieszać. Kremem przełożyć ciasto.
KULECZKI RYŻOWE FLEUR DELACROUR
Składniki:
* 1 paczka kleiku ryżowego
* 1 margaryna
* 3 jajka
* 1 szklanka cukru
* 5 łyżeczek wiórków kokosowych
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* dżem lub konfitura truskawkowa
Przygotowanie:
Z kleiku, margaryny, jajek, cukru, wiórek kokosowych, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Uformować kuleczki i położyć je na blaszce. W każdej kulce ryżowej zrobić dziurkę i włożyć tam odrobinę dżemu lub konfitury. Piec w 180oC.
BRZOSKWINIOWY ŚNIEG HEDWIGI
Składniki:
4 brzoskwinie
szklanka soku z limonki
100 ml nalewki brzoskwiniowej
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
5 łyżek cukru pudru
4 szklanki kruszonego lodu
Przygotowanie:
Brzoskwinie umyć, sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestkę, miąższ pokroić (kilka plasterków odłożyć)
Owoce wraz z cukrem, sokiem, esencją waniliową, rumem i nalewką zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując stopniowo dodawać pokruszony lód, miksować jeszcze chwilę, aż masa będzie jednolita.
Deser podawać w schłodzonych kieliszkach koktajlowych, przybranych plasterkami brzoskwiń.
Przepisy nie są moje, lecz wzięte ze strony:
http://www.deptajem.roxtet.com
ducky
Wysłany: Nie 15:59, 19 Lut 2006
Temat postu: Czarodziejska Kuchnia
"Przez żołądek do serca" - co jednak robić, gdy na myśl o twoich potrawach serce wybranka przestaje bić? I to nie z zachwytu...?
Tutaj, możesz wymienić się przepisami, spostrzeżeniami i czarami kuchennymi z innymi czarownicami lub czarodziejami.
I pamiętaj - nie jesteś sama!
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group, modified by MAR
Inheritance
free theme by
spleen
&
Programosy
Regulamin